Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kapitola 15

Tyto verše (3M 17:12-14) nám přikazují důkladně odstranit veškerou krev zvířat a ptáků určených ke konzumaci.
Proto je potřeba z masa odstranit (krev vedoucí) žíly (k tomu to tématu se vrátíme později), a následně maso důkladně omýt; a pomocí soli a opakovaného oplachování odstranit z masa zbytky krve a jiných nečistot.
Po opakovaném opláchnutí se maso nechá v perforované nádobě, ze které může odtékat a odkapávat voda se zbytky krve.
Takto očištěné maso je povoleno jíst pečené.
Pokud ale chceme maso vařit, je nutné ho vložit do vlažné vody; kdybychom maso vložili do vody studené, došlo by k hemokoagulaci, tedy ke sražení krve a to by způsobilo, že by se nevyloučily poslední zbytky krve z tkáně vařeného masa.
Poslední zbytky krve by se srazily a nevyloučily i v případě, že bychom maso vložili do vroucí vody.
Pouze vložením do vlažné vody se z tkáně vařeného masa vyloučí poslední zbytky krve; ty se odstraní tak, že se odstraní (zbytky krve obsahující) pěna z hladiny vývaru.
To je důvodem, proč nesmíme maso smažit nebo zapékat v těstu.
Smažení a zapékání je možné pouze v případě, že maso bylo předem uvařeno nebo předpečeno, tj. byly z něj odstraněny poslední zbytky krve.

A nyní se vraťme k odstraňování cév.
Je nutné, abychom z krku zvířete odstranily čtyři cévy, tj. dvě krční žíly a dvě krční tepny; odstraněna musí být i mozková plena, neboť její hlavní částí - tvrdou plenou mozkovou (Dura mater cranialis) vedou žíly.
Dále musí být odstraněny dvě cévy vedoucí směrem od uší k očím, osm cév v oblasti jazyka a spodní čelisti, tedy čtyři cévy (dvě žíly a dvě tepny) nacházející se na spodní straně jazyka a čtyři skryté čelistní cévy, tedy jedna žíla a jedna tepna a každé straně; odstraněny musí být i dvě cévy v oblasti hrudi, stehenní cévy, cévy mezi jednotlivými žebry, pobřišnice (peritoneum), cévy střev a dutiny břišní, cévy srdce, tedy srdečnice (aorta) a horní dutá žíla, cévy pod tukovou tkání a obě cévy varlat.
Odstraněny musí být i cévy v oblasti páteře, cévy ve vnitřní části nohou a cévy vedoucí do paznehtů kopyt.

Také v případě ptáků musíme odstranit čtyři krční cévy, čtyři cévy křídel a cévy vedoucí břišní dutinou k nohám a pohlavním orgánům.

Věz, že Alláh* nám zakázal jíst ischiatický nerv, neboť je psáno: Synové Izraelovi nejedí až podnes גִּיד הַנָּשֶׁה šlachu (ischiatický nerv) u kyčelního kloubu. (1M 32:33)

* Dílo je sepsáno v judeo-arabském jazyce, proto autor používá arabské slovo الله אללה Alláh; slovo Alláh používá jako arabské slovo pro Jediného Boha, ne jako jméno Jediného Boha - poznámka překladatele.

Ač se nejedná o přímý zákaz, ale o pouze příběh našeho praotce Jákova, mír s ním, který vysvětluje, proč synové Izraelovi nejedí ischiatický nerv גִּיד הַנָּשֶׁה, vyplývá z něj povinnost nejenom pro naše předky ale i pro generace následující po nich; proto se i my musíme vyvarovat konzumace ischiatického kyčelního nervu.
Verš: Synové Izraelovi nejedí až podnes
גִּיד הַנָּשֶׁה  šlachu (ischiatický nerv) u kyčelního kloubu můžeme chápat i ve smyslu: Proto je Izraelitům zakázáno jíst šlachu (ischiatický nerv) u kyčelního kloubu.
Proto je potřeba zmíněný příběh chápat i jako zákaz.

 

Ischiatický nerv odstraňujeme následujícím způsobem: oddělíme kýty nad stehny, přetneme cévy a důkladně je odstraníme.
Následně odstraníme horní části stehenních kostí (femur), sedací kosti (ischium) a kyčelní kosti (ilium), které jsou spojeny s páteří, neboť na nich je upnut ischiatický nerv, a zároveň odstraníme i samotný ischiatický nerv. 

Obdobně musí být odstraněn i ischiatický nerv ptáků, který je upnut přímo k jejich stehenní a pánevní kosti.

Můžeme se setkat i s názorem, že ptáci nemají kyčle, a proto u nich nelze ischiatický nerv odstranit.
Jedná se ale pouze o záludnou snahu obejít Alláhův* zákaz, neboť i ptáci mají kyčle (kyčelní kost, kyčelní kloub i sedací kost); ty pouze jsou menší a jinak tvarované než kyčle přežvýkavých sudokopytníků.
Proto ten kdo u ptáků neodstraňuje ischiatický nerv tak činí z neznalosti nebo lhostejnosti.  

Věz, že je zakázáno konzumovat maso, které bylo připravováno s příměsí zakázaného tuku, cév či ischiatického nervu; přesněji je zakázáno konzumovat jakýkoli pokrm obsahující příměs zakázaného tuku, cév či ischiatického nervu.
Zákaz konzumace platí i v případě, že pokrm byl kontaminován až po jeho přípravě.
Pokud se dostane do kontaktu s tukem, cévami nebo ischiatickým nervem syrové maso, lze z něj po důkladném omytí připravit pokrm a ten pak konzumovat.
Proto je nutné, abychom byli důslední a důkladně odstranili veškeré zakázané orgány a tkáně, aby díky jejich přehlédnutým zbytkům nedošlo ke znehodnocení celého pokrmu.